Tror kristne og muslimer på den samme gud?

07.03.2016

Ved nytårsgudstjenesten i domkirken havde biskop Marianne Christiansen inviteret imam Kassan Ali Rashid fra Haderslev, til at dele et nytårsønske. Biskoppens prædiken og imamens hilsen havde det fælles mål at appellere til fredelig sameksistens med dem, som har en anden religion. Og det er et vigtigt budskab netop i denne tid, hvor en del muslimer kommer til os som flygtninge.

Sagen har alligevel skabt debat i medierne. For bør en imam medvirke ved en kristen gudstjeneste? og er det ok at der bliver citeret fra koranen i kirken?

Der har været læserbreve både for og imod. Personligt ville jeg ikke bede en imam medvirke ved en gudstjeneste, men jeg kunne godt deltage i en debat eller ved en festlig lejlighed med en leder for et andet trossamfund.

Bag debatten ligger et grundlæggende spørgsmål: tror kristne og muslimer på den samme Gud?

Mit svar er, at i en vis forstand kan man godt sige, at kristne og muslimer tror på den samme Gud.

Vi er enige om, at der kun er en Gud, den almægtige skaber af himmel og jord. I Bibelen kaldes Abraham for "troens fader" og muslimerne mener også at Ibrahim (som de siger) er deres stamfar. Abraham fik to sønner, hvoraf Jesus nedstammer fra Isak og ifølge Islam nedstammer Muhammed fra Ismael.

Men selvom vi er enige med muslimerne om, at der kun er én Gud, er det så den samme, vi tror på?

Som kristne mener vi at Jesus "er den usynlige Guds billede . . . i ham besluttede hele guddomsfylden at tage bolig".

Det betyder, at hvis man vil vide, hvordan den usynlige Gud er, må man se på Jesus. Ser man ikke Gud gennem Jesus, ser man ikke det sande billede. Som Jesus sagde:"Ingen kommer til Faderen uden ved mig".

Hvordan skal vi så møde muslimerne i dag?

Som kristne er vi moderne diciple af Jesus og døbt til at have Jesus som forbillede. Jesus mødte tit mennesker med andre religiøse opfattelser, fx. de romerske soldater. For Jesus var det vigtigste altid at møde det enkelte menneske med kærlighed og respekt. Han opfattede ingen som sine fjender, heller ikke dem, som gjorde sig til fjender af ham. Og Jesus forsøgte gennem næstekærlighed at overbevise enhver om sandheden om Gud.

Sognepræst Peter Heini Glistrup

Kyndelmisse-gudstjeneste

Børnevenlig kyndelmisse-gudstjeneste. Minikonfirmanderne vil være med til at gøre …

3. feb 16:30