Du er her: 

Dybbøl og Dannebrog

Af: Peter Heini Glistrup
Langfredag faldt i år på 150 års-dagen for slaget ved Dybbøl den 18. april. På Dybbøl-dagen flages normalt på hel, mens der langfredag altid flages på halv. Der var derfor debat om man denne dag i år skulle flage på hel eller halv på Dybbøl.

 

Der var gode grunde til at flage på halv: Op mod 1000 mennesker døde den 18. april 1864 og Sønderjylland blev besat i 56 år.  Og dertil kommer også mindet om, at Jesus led en smertefuld død på korset for 2000 år siden. Men der var også gode grunde til at flage på hel: Sønderjylland blev en del af Danmark igen i 1920 og vi har fred med vore naboer i syd. Ligeledes er der i kirken den dobbelthed at vi også glæder os, fordi Jesus døde for vores skyld og opstod igen påskemorgen. Det endte vist med blive både og på Dybbøl. På hel og på halv.

Forfatteren Buk-Swienty kalder slaget den 18. april for ”Slagtebænk Dybbøl”. Titlen siger netop, at kampen var et håbløst blodbad og nederlag. Fjendens overmagt var stor i antal og i udrustning. Overgeneral Gerlach bad om lov til at rømme Dybbøl dagen før. Han ville redde sine soldaters liv. Konceils-præsident Monrad sagde nej på vegne af den danske regering. De danske soldater blev ofret.

Bagefter har man diskuteret om politikerne ikke vidste hvad de selv gjorde. Nogle mener det var overmod efter sejren i 1848 eller et spørgsmål om ære. Man ville ikke give op og håbede at det ville gå godt, men det gjorde det ikke.

Langfredag for 2000 år siden stod også et slag på en høj udenfor en by, på Golgata ved Jerusalem. Den dag sendte Gud Fader sin søn Jesus Kristus i kamp mod menneskehedens fjender: synden, døden og ondskaben i vores verden. Gud vidste godt, hvad han gjorde. At det indebar lidelse og død. At Golgata ville blive et blodbad. Men det var nødvendigt og Jesus vandt gennem sit nederlag. Menneskehedens skyld blev slettet på slagtebænken Golgata. Jesus overvandt døden. Korset blev et sejrstegn for os.

Vores danske flag Dannebrog er jo et hvidt kors på en rød baggrund. Den røde farve symboliserer blodet, kærligheden og lidelsen. Det hvide kors er et tomt kors. Dannebrog minder os dermed, om at døden ikke kunne holde Jesus fanget. At Jesus overvandt døden og alt det onde med sin død og sin opstandelse.

Når vi ser Dannebrog, så minder dette korsets hvide sejrstegn på den røde lidelsens baggrund os om, at Gud ikke sparede sin søn, men lod ham dø for vores skyld. Og flaget på Dybbøl, på hel eller halv, med det hvide kors på den røde baggrund, var dermed også en fejring af at Jesus sejrede, da han døde på korset og opstod igen!

Del dette: